Knä

Har under året haft ett ofrivilligt avbrott i nästan allt som har med träning att göra, förutom cykling, på grund av en knäskada, inget ovanligt för en som har varit igång från tidiga ungdomsåren med allt vad sport heter men i detta fall var det ingen typ av olycka som var framme och orsakade problemet utan en kombination av för högvikt, ålder, otur och envishet. 

Jag skulle ha lyssnat på när kroppen sa ifrån, vred till knäet när jag skulle resa mig från hug-sittande framför DVDn, och när det högg till i knäet så trodde man ju bara att det var lite stumt efter att ha suttit i den positionen några minuter. Att sedan med 114.5 kilo ge sig ut på en löprunda så får man kanske skylla sig själv.

Som alltid så sprang hade löpningen gått på grusväg och stig och jag var på väg hem när det var som att kasta in en näve med grus rakt in i knäleden, det visade sig att ledbrosket hade krossats till en yta av en 5-krona, efter att ha besökt företagshälsovården, akuten, och ortopedmottagningen så var det dax för operation (5 veckor efter skadetillfället så här måste man säga att det gick fort).
Operationen tog, från att jag sista gången tittade på klockan innan man sövde mig tills jag var vaken på uppvaket, 40 minuter. Allt som allt från att jag gick in till operationsavdelningen tills jag åkte hem tog det mindre än 4 timmar och all personal var toppen och gjorde trots anspänningen dagen till en intressant (och lärorik) dag och det är gånger som denna som man inte tycker att det är fel att betala Landstingsskatt.

 

Som alltid så går utvecklingen framåt och som operationen på bilden ovan visa så finns det nu teknik för att återskapa brosk genom att först ta ut och odla brosk från personen i fråga sedan skapa ett membran (muskelhinna) som det odlade brosket kan sprutas in under och som fungera som initialt skydd fram tills brosket har växt fast, mer finns att läsa här, men ett kort utdrag från artikeln nedan, kan också nämnas att denna artikel är från 2006 och man hoppas ju att det har, som inom så många andra läkekonstens område, gått framåt med stormsteg. Har dock inte lyckats hitta något nyare inlägg och kontakten med läkartidningen gav inget eftersom journalisten hade slutat. Har dock försökt att få tag i andra personer som har gjort denna typen av operation.

”Han hänvisar till en annan studie som publicerats i Journal of Bone and Joint Surgery, där man jämfört metoderna mikrofrakturering, mosaikplastik, periosttransplantation och broskcellstransplantation på knäledsingrepp, som visade att ingen metod var bättre än den andra. Samtliga innebar att 80 procent av patienterna uppnådde bra resultat.”

Har sedan operationen varit ”beroende” av en medicin som heter LITOZIN/LITOMOVE, mycket mer info finns att få här, jag känner direkt (2dagar) om jag har glömt att ta de kapslar man ska eller som hände nu under förra hösten att Läkemedelsverket gick in och stoppade försäljningen och Litozin inte gick at få tag i, nu finns dock LITOMOVE men om det är samma effekt på den tvista man om, få se om man kommer till Danmark snart så ska jag köpa på mig ett lass.

7 reaktioner till “Knä

 1. Hej, jag har själv fått mitt knä opererat med denna operation, broskcellstransplantation, i mars 2007. (2003 fick jag mikrofrakturering gjord, var då bättre några år dock inte helt OK, men blev sämre i maj 2006.)
  Dock när jag skulle börja hos en ”vanlig” sjukgymnast ett par månader efter operationen, och sa till henne att det var JÄTTEVIKTIGT att hon kollade av alla övningar med GMC, så lade hon ändå utan att säga till till två övningar som jag ABSOLUT INTE fick göra och sa dessutom ”ta i allt vad du orkar” (HELT fel så snart efter sådan operation!), knät blev jättevarmt!!!! Och rehab förlängdes säkert med ett år eller mer kanske… inte kul!! Nu är det snart två år sedan operation, och jag går fortfarande på kryckor, kan dock gå lite utan (gårekord 300 steg, varav 150 steg per ben). Nu är jag dock i alla fall äntligen bättre på att gå än innan operationen. Och sjukgymnasten jag har nu tror att jag nog kan börja dansa i januari 2010, typ. (Att, eftersom min rehabilitering gått så långsamt hittills så är det inte realistiskt att tro att jag ska bli så pass bra snabbare än så.)
  Dock blir genomsnittspatienten bättre snabbare än vad jag har blivit.

 2. (Jag hade för övrigt 3 hål i brosket, med sammanlagd hålyta på ca 8 kvadratcentimeter, och hålen satt på belastad ledyta. Jag har förstått det att det kan vara långsammare rehab när man hade så många hål, och på belastad ledyta. Hålen kom från två olika smällar på knät vid två olika tillfällen.)

 3. Hej, fick googla lite för att hitta mikrofrakturering, hade inte riktigt koll på vad det var, men har jag fattat det rätt när det är som ovan där man ”odla” brosk och sedan spruta in det under ett membran på det skadade stället? Har också sett att det finns en metod där man flytta mindre delar av brosk från andra leder till den skadade. Båda dessa sätt går under ett begrepp som i fack termer kallas CAT=Cartelige Autologous Transplant” om jag nu fick rätt på orden, kan ju vara någon ”där ute” som har bättre koll än vad jag har.

 4. Hej, fick googla lite för att hitta mikrofrakturering, hade inte riktigt koll på vad det var, men har jag fattat det rätt när det är som ovan där man ”odla” brosk och sedan spruta in det under ett membran på det skadade stället? Har också sett att det finns en metod där man flytta mindre delar av brosk från andra leder till den skadade. Båda dessa sätt går under ett begrepp som i fack termer kallas CAT=Cartelige Autologous Transplant” om jag nu fick rätt på orden, kan ju vara någon ”där ute” som har bättre koll än vad jag har.

 5. Mirkofrakturering är att skapa små minifrakutrer på benytan så attman stimulerar brosketillväxten. Har opererat mig idag (1) med denna metdo och hade en utfrågning med min läkare. Låter inte så nice, man använder ett trubbigt redsakp oh skrapar på de broskfriaytorna. Dock har skelettet inga nerver så det kommer ingen smärta från skelettet…
  Att transplatera broskceller från annan del av kroppen kallas autolog broskcellstransplantation är något annat, där man först tar ut broskceller från tex sin egen höft och sen flyttar dit de behövs t ex knäet.
  Så har jag uppfattat det av min läkare idag (innan narkosen..) men helt klar där uppe är man ju inte nu…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: